Tutkimustuloksia tekoälyn käytöstä asiantuntijatyössä

Nyt tuli todella mielenkiintoinen tutkimus julki! Harward Business School tutki asiantuntijoita, konsultteja (n= 758) ja heidän työn tekemisen suorituskykyä, kun konsultit käyttivät chatGPT:tä. Tutkimus sisälsi monimutkaisia tehtäviä, jotka oli valittu jäljittelemään tietotyöntekijöiden kokemia todellisia työnkulkuja.

Tutkimuksen tuloksia: 

AI:n hyödyt:
☀️Suorituskyvyn ja laadun parantaminen: AI paransi suorituskykyä ja laatua tehtävissä, jotka olivat sen kyvykkyyksien rajojen sisäpuolella. Se lisäsi nopeutta yli 25%, suorituskykyä yli 40% ja tehtävien suorittamista yli 12%.

☀️Ajan säästäminen: AI:n käyttö vähensi käytettyä aikaa tehtävien suorittamiseen, mikä voi olla hyödyllistä aikapaineen alla työskenteleville ammattilaisille.

☀️Apua ideoiden tuottamisessa: AI auttoi tuottamaan nopeasti ideoita ja sisältöä, mikä voi olla hyödyllistä luovissa ja strategisissa tehtävissä.

AI:n haitat:
☔Suorituskyvyn heikkeneminen tietyissä tehtävissä: AI:n käyttö vähensi suorituskykyä tehtävissä, jotka olivat sen kyvykkyyksien rajojen ulkopuolella. 

☔ Ammattilaiset saattavat luottaa liikaa AI:n tuottamaan tietoon ja kyseenalaistaa sitä vähemmän, mikä voi johtaa virheisiin ja huonoihin päätöksiin erityisesti monimutkaisissa ja strategisissa tehtävissä.

☔Ideoiden monimuotoisuuden väheneminen: AI:n käyttö saattoi johtaa ideoiden monimuotoisuuden vähenemiseen, mikä voi olla haitallista innovaatiolle ja luovuudelle.

Tutkimus korostaa, että AI voi olla hyödyllinen esim. datan analysoinnissa ja nopeiden ehdotusten tuottamisessa, mutta se voi olla vähemmän tehokas monimutkaisten strategisten päätösten tekemisessä, jotka vaativat syvällistä ymmärrystä ja harkintaa.

Tutkimus korostaa, että on tärkeää ettei luota sokeasti AI:n kykyihin ja että ammattilaisten tulisi aktiivisesti arvioida ja päättää, milloin ja miten AI:ta tulisi käyttää eri tehtävissä optimaalisten tulosten saavuttamiseksi. Ja jos et hyödynnä tekoälyä paljon, et tiedä millaisissa tehtävissä se auttaa sinua parhaiten ja missä ei.

The Working Paper: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4573321

Make it stand out

Vihreä porukka: Tämä ryhmä sai käyttöönsä vain chatGPT:n ilman lisäohjeistusta tai yleiskatsausta. Osallistujat tässä ryhmässä käyttivät tekoälyä omien tietojensa ja kokemuksensa perusteella, ja heidän oli itse navigoitava ja päätettävä, miten hyödyntää tekoälyä tehtävän suorittamisessa.

Punainen porukka: Tämä ryhmä sai käyttöönsä chatGPT:n sekä yleiskatsauksen tai ohjeistuksen, joka auttoi heitä ymmärtämään, miten tekoälyä voitaisiin parhaiten hyödyntää tehtävän suorittamisessa.

Edellinen
Edellinen

Seuraava
Seuraava